2014-11-26

Laphroaig 12yo – Exclusively for the Nordics 48%

Den 4/12 släpps det en ny utgåva från Laphroaig som ett webbsläpp, kl 10:00. Det handlar om en 12-årig whisky som efter en lagring i 10 år på sherry butts, har fått en slutlagring på fyra st first fill hogsheads. Totalt omfattar utgåvan endast 1278 flaskor och den är helt och hållet exklusiv för den nordiska marknaden. 830 av dem är allokerade för Sverige. Den är tyvärr inte fatstark, utan nedspädd till 48% alkoholhalt, som så många andra av Laphroaigs utgåvor. Nog för att 48% är en fullt tillräcklig nivå men det är ju alltid trevligt att få bestämma själv, eller hur?

Doft: Här har vi en riktigt fyllig snok! Söta, torkade frukter som russin och fikon varvas med rökt renkött, en snygg nötighet som drar åt valnöt, mörk chili-choklad samt en fint balanserad touch av sot och rök. Den typiska Laphroaig-sältan har fått kliva tillbaka i den här utgåvan.

Smak: Munkänslan är rund och oljig – nästan smörig. Här finns härliga sherrytoner på en stadig bas av rökig malt. Den bjuder på en rejäl kryddighet i form av chili och vitpeppar. Till detta serveras en skiva av det rökta köttet från doften samt en sträv, nästan bitter chokladbit med hög halt kakao. Sot och rök hänger med från doften, men det är alls icke dominerande. En touch av mynta smyger i kulisserna också.

Eftersmak: Den är lång, het och de flesta av smakerna hänger kvar hela vägen. Snyggt. Riktigt snyggt!

Jag erkänner – jag var riktigt sugen på att inte skriva om den här innan releasen, för att undvika att trycket vid webblanseringen skulle bli ännu högre. Den här vill jag nämligen verkligen knipa en flaska eller två av. Prislappen är satt till högst rimliga 699:- och beställningsnumret är 10163-01. Får du en av flaskorna så säger jag grattis redan nu – du har köpt en kanonwhisky.