2014-12-04

Spirit of Hven – Sankt Claus 53,2%

Det var ett tag sedan vi skrev om Spirit of Hven här. Till exempel har vi inte nämnt att man för ett tag sedan släppte en single cask-buteljering vid namn “Sankt Ibb”, som fått mycket fina omdömen från olika whiskykännare. Dessvärre hade jag oturen att få mitt sample levererat av en särdeles törstig postiljon, varpå det tyvärr aldrig dök upp hos mig. Nu är det dock dags igen för ett nytt släpp från destilleriet. Åter igen handlar det om en single cask – den här gången under det, så här i juletider, synnerligen vältajmade namnet “Sankt Claus”. Faktum är att det egentligen handlar om tre stycken fat med i stort sett identisk profil, som buteljerats för olika marknader. För sveriges del handlar det om fat nr 11-222, och det är ett fat av fransk ek som tidigare har lagrat Merlot-vin. Den råsprit som använts är en blandning av sprit gjord på pale ale-malt, samt sprit gjord på rejält torvrök malt på hela 48 ppm.

Whiskyn släpps som ett så kallat webb-släpp, idag klockan 10:00. Prislappen är satt till 985:- och totalt fick man ut 294 flaskor från fatet. Det gäller nog att vara snabb för att haffa en flaska, således.

Doft: Den bjuder på en riktigt spännande och personlig doft med tydligt kryddiga inslag som t.ex koriander, kanel och basilika. Här finns även en söt vaniljton samt en touch av mörkröda äpplen. I de mörkare regionerna kan man ana skogs-influenser som kåda och granbarr och ett avlägset, men tydligt muller av torvrök.

Smak: Till en början är den påtagligt söt, lite så som en amerikansk bourbon kan vara, men strax dyker kryddigheten upp även i smaken. Både kanel och basilika från doften dyker upp även i smaken och får sällskap av rålakrits, katrinplommon-puré samt hederligt svenskt knäckebröd. Jag tycker mig även finna en touch av cederträ. På väg mot eftersmaken växer det fram en rökig sälta.

Eftersmak: Den är lång och delikat. Sältan växer ytterligare, tillsammans med lakritstonerna. Det är nästan mera som salmiak nu. Fin rök och syltad ingefära. Fruktigheten klingar dock av lite för snabbt för att det skall vara fullständig jackpot.

Jag testade den här tillsammans med de senaste releaserna från Box Destilleri och Smögen Whisky. Tufft motstånd, ja – men Hven visar på ett alldeles förträffligt sätt att den svenska whisky-boomen vi kan läsa om i både svensk och utländsk press, i allra högsta grad handlar om flera olika destillerier. De tre jag provade (Hven Sankt Claus, Box The Challenger och Smögen Sherry Project 1:1) var alla tre exempel på utomordentligt välgjord ung whisky, med tydliga karaktärer alla tre. Frågan är dock om det inte var Hvens whisky som tilltalade mig allra mest vid denna provning.